Google: Vi tar ingen speciell hänsyn till Facebook eller Twitter

Under gårdagen förklarade Matt Cutts (huvudansvarig för Googles anti-spam team) i en video att Google i dagsläget inte tar någon extra hänsyn till vare sig Facebook eller Twitter när det kommer till indexering eller ranking-faktor. En del av förklaringen till detta är att Google inte som många kanske trott, samlar in antalet likes en Facebooksida har eller antalet ”tweets” ett Twitterkonto har.

Varför då kan man fråga sig, med tanke på allt snack den senaste tiden om vikten av social media närvaro.

Svaret ifrån Google var följande:

  • De vill inte lägga ned all research-tid och resurser som krävs för att samla in all data för att sedan kunna bli blockade av Facebook eller Twitter. Det är ingen nyhet att det det råder en något kylig stämning mellan Google, Facebook och Twitter då de alla känner av konkurrensen ifrån varandra.

Google och Twitter har tidigare varit i konflikt där Twitter för ett antal år sedan blockade Googles real time search.

Så med det i åtanke är det inte så konstigt de inte vill lägga stora resurser på att börja samla in all data igen i fall de skulle hamna i konflikt och åter bli blockade. Följande punkt angavs också som orsak:

  • De oroar sig att de inte kan samla in all data tillräckligt snabbt för att det ska kunna vara aktuell och användbar data. På Facebook och Twitter uppdateras en extrem mängd data dagligen.

Matt Cutts förklarar dock vidare att de trots allt detta planerar att försöka implementera en funktion för att arbeta med Facebook och Twitter i framtiden. Då ”authority ranking” är något som redan är och kommer bli av stor betydelse framöver.

Som sagt vi får se vad framtiden utvisar. Google har redan sin egna tjänst Google+ som är/var tänkt att vara en direkt konkurrent till Facebook, men som aldrig riktigt slagigt igenom. Åtminstone inte om man ser till de ”vanliga” användarna av Internet och inte bara branschfolk.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *