Google Http SSL

HTTPS är nu en ranking faktor i Google, men hur viktig?

Tidigare denna månad annonserade Google att HTTPS skulle vara en del av deras ranking-algoritm. Men hur stor betydelse har den nya uppdateringen?

Vad är HTTPS?

HTTPS Står för Hyper Text Transfer Protocol Secure. Skillnaden mellan HTTP och HTTPS är att HTTPS lägger på ett extra Secutiry layer för att kryptera data.

Hur påverkar detta din ranking?

För ett antal år sedan annonserade Google att sidan laddningshastighet skulle påverka rankingen. Inom SEO-branschen började alla snabbt försöka optimera sina sidor för att dom skulle ladda så snabbt som möjligt. Detta i sig är såklart bra, ingen vill komma in på en sida som laddar segt. Men efter många analyser var många överens om att denna nyhet gav lite om ens någon effekt på rankingen. Så länge sidan höll sig inom ”normala värden” innan projektet påbörjades. Har du dock en riktigt tung och långsamt laddande hemsida ska du självklart optimera den bättre. För då kan du faktiskt få en liten skjuts i rankingen, och framförallt klickar inte besökare vidare när sidan aldrig laddar klart.

Nu är diskussionerna om denna HTTPS update densamma. Ingen har direkt sett någon förändring (även om det är lite tidigt att sätta punkt på denna update så pass tidigt. Google är ju kända för att tweaka sina algoritmer med jämna mellanrum.

Både en sidas laddningshastighet samt denna nya HTTPS update verkar ha liten vikt i det stora hela. Det är mer på nivån att om två sidor sätts sida vid sida och är i det närmaste identiska gällande on-page optimering och externa faktorer, så kan laddningshastighet och eventuellt denna nya HTTPS update vara en variabel som får vågen att svänga över till fördel till den hemsida som har HTTPS/optimerade laddningstider. Men med så många variabler som Googles algoritmer innehåller så ska det mycket till att en hemsida ska bli såpass lik en annan att en så pass svag faktor blir avgörande.

Många verkar vara inne på att båda dessa uppdateringar är mer för att göra webben till det bättre. Sidor som laddar snabbare och är säkrare. Inte för att  få din hemsida att flyga upp på förstasidan i Google.

Vem bör ha HTTPS?

Alla sidor som är i behov av säkerhet/kryptering bör redan ha ett SSL-certifikat installerat. Detta gäller alla hemsidor som har en kund/medlemsdatabas, främst är detta extra viktigt för e-handel och communitys.

Driver du en enkel blogg har du lite att vinna på att installera SSL.

I korthet: installera SSL om det behövs för din hemsida, inte för att Google säger att det är en ranking faktor. För i dagsläget finns det inget som tyder på att det är värt att betala för SSL om sidan inte kräver det.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *